Wednesday, June 22, 2011

Ubat Batuk Cap Ibu & Anak

"Ni apa terlompat-lompat, tergoyang-goyang, tergelek-gelek, tergedik-gedik ni?"

"Nipa minum ubat batuk la mak."

"Side-effect ke apa?"

"Takde. Tulis situ, goncang dulu sebelum minum. Tapi Nipa tak goncang tadi. Ni dah minum. So baru nak goncang-goncang la ni."

Tuesday, June 21, 2011

Bersih Sangat Kewr...

Singapura sangat menjaga kebersihan sehinggakan gula-gula getah diharamkan sama sekali.

Tapi hampir semua tandas tidak disediakan air. Hanya tisu.

Apakah?

Bersih sangat kewr...?

*kemaskini mala... eh! pantas! jadi... pastikan anda membawa air anda sendiri...

Monday, June 20, 2011

Green Lantern 2011 [Movie] [Review]

Kalau orang tanya siapa yang aku minat antara adiwira-adiwira DC Comics, aku akan jawab Green Lantern. Bukan Superman. Bukan Batman.

Juga bukan sebarang Green Lantern. Hal Jordan sahaja. Kerana apa? Nanti esok lusa aku berikan jawapan. Sekarang aku hendak membuat ulasan filem Green Lantern yang aku tonton rabu lepas.

Rating?

5-6/10

Ia sebuah filem yang menyeronokkan. Tapi kureng faktor-faktor 'umph' atau 'wow'!

Aku tahu ianya pengenalan. Kalau bukan pengenalan kepada Green Lantern, aku akan beri rating lagi rendah. Ianya filem pengenalan yang amat pantas. Terus melawan Parallax + Krona. Sangat pantas. Lawan Sinestro sudah. Ops! Spoiler!

Apa yang aku rasa kureng? Aku, jenis peminat yang boleh terima jika di'twist'kan plot cerita atau yang sewaktu dengannya. Janji, elemen-elemen penting masih ada.

Seperti Hector Hammond menjadi Parallax. Di dalam komik, Hector Hammond menjadi Agent Orange. Tetapi aku tidak kisah kerana karakternya masih sama seperti obses dengan Carol Ferris.

Hector Hammond + Ophidian

So, contoh aku rasa agak kureng, apabila Hal Jordan membuat mesin tembak yang besar ketika menentang Parallax. Hal Jordan, 'test pilot'. Imaginasi Hal Jordan tidak akan membuat alat-alat sedemikian. Itu biasanya dibuat oleh John Stewart, kerana John Stewart, ex-marine.

Basically, macam aku cakap sebelum ini, cerita ini menyeronokkan tapi kureng faktor-faktor 'umph' atau 'wow'! Nasib baik masih ada elemen bercucuran airmata bagi aku.

In brightest day, in blackest night,
No evil shall escape my sight,
Let those who worship evil's might,
Beware my power... Green Lantern's light!

Apa-apapun, silalah tonton di pawagam berhampiran dan aku cadangkan anda semua melihat Green Lantern: First Flight [animasi] jua.

Aku harap akan datang cerita adiwira DC Comics boleh jadi seperti klip di bawah.



*maaf! segmen bahasa ditunda! gara-gara keobsesan aku...

Wednesday, June 15, 2011

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia [SKMM] Bodoh Sifat

SKMM: Sekat laman web bukan penapisan

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan hari ini menjelaskan penyekatan beberapa laman sesawang pada akhir-akhir ini bukan satu bentuk penapisan.

Sebaliknya, menurut SKMM ia adalah tindakan pematuhan undang-undang Malaysia.

“Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 menetapkan bahawa pemegang lesen di bawah AKM 1998 perlu mematuhi sebarang permintaan bertulis dari SKMM untuk membantu SKMM atau pihak berkuasa lain setakat yang semunasabahnya perlu dalam mencegah perlakuan atau cubaan perlakuan sesuatu kesalahan di bawah mana-mana undang-undang bertulis Malaysia.

“Sehubungan dengan itu, SKMM telah menerima permintaan dari Bahagian Penguatkuasaan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi & Kepenggunaan untuk menghalang capaian kepada beberapa laman sesawang yang didapati melanggar Akta Hakcipta 1987,” petik kenyataan akhbar yang diedarkan menerusi Bernama.

Antara laman-laman yang disekat itu, termasuk:
  • ThePirateBay.org
  • MegaUpload.com
  • FileServe.com
  • DepositFiles.com
  • FilesTube.com
  • Warez-BB.org
  • Movie2k.to
  • MegaVideo.com
  • PutLocker.com
  • DuckLoad.com
Menurut SKMM lagi pihaknya telah memaklumkan penyekatan ini kepada pemegang lesen yang berkenaan dan tindakan sedang diambil secara berperingkat.

*gomen ni... bagi alasan bodoh... jangan jadi bodoh boleh tak? baik kau block website porno! bodoh sifat!!! google youtube tu semua kau taknak block ke? aku rasa lagi banyak langgar akta hakcipta pekejadah tu kot... yang kau block tu... server download kot... apa ke bodohnya ni...

*macam pesawat air asia bawak 100 penumpang... salah seorang tu penjenayah antarabangsa... terus kau tembak jatuh pesawat tu... pasal apa? pasal penjenayah tu langgar akta undang-undang... yang air asia ni terpinga-pinga... rugi... yang keluarga lagi 99 orang yang lain tu pulak how?

*bodoh la... bodoh la... c****nsafnaflwgn49283t[2qotgq2'3T-3TGWTwge!!!!!!!!!!!!


*nanti aku sambung... nak balik... layan green lantern ngan syg! hopefully boleh mengurengkan keemoanku...

Tuesday, June 14, 2011

Anak Didik Shivaji Rao Gaekwad



Gerakan tangan beliau sepantas gerakan tebuan mengibaskan sayapnya.

Monday, June 13, 2011

Gonna Wanna

Jika anda mahu memperlihatkan 'ke-american-an' anda, sila pastikan dahulu penggunaan 'slang' anda betul.

Gonna = Going to.

atau

Wanna = Want to.

dan yang sewaktu dengannya.

Contoh 1:

"Gonna to be a long wait, so make new friends, n hv fun."

Bermaksud:

"Going to to be a long wait, so make new friends, n hv fun."

Contoh 2:

"Rice Is Gonna To Be Priceier"

Bermaksud:

"Rice Is Going To To Be Priceier"

Contoh 3:

"im gonna to sign the contract with maxis/MEP to buy the android phone"

Bermaksud:

"im going to to sign the contract with maxis/MEP to buy the android phone"


Apakah?

*nak tau aku amik contoh dari mana? google sahaja contoh itu... haih... bikin malu sahaja...

Friday, June 10, 2011

3 Kali Tonton, 3 Kali Bercucuran Airmata.


'
'Sung-bong Choi menyanyi dengan 'roh'.

Nella Fantasia

In my imagination I see a fair world,
Everyone lives in peace and in honesty there.
I dream of souls that are always free,
Like the clouds that fly,
Full of humanity in the depths of the soul.

In my imagination I see a bright world,
Even the night is less dark there.
I dream of souls that are always free,
Like clouds that fly.

In my imagination there exists a warm wind,
That breathes on the cities, like a friend.
I dream of souls that are always free,
Like clouds that fly,
Full of humanity in the depths of the soul.

Thursday, June 09, 2011

Friday, June 03, 2011

Burce Lee vs. Rajinikanth [part I]

Bruce Lee
Mampu mengambil syiling dari telapak tangan orang lain sebelum orang tersebut dapat menggenggam tangganya, dan sempat meninggalkan syiling yang lain di dalam genggaman tangan orang tersebut.
"Uuu..."

Beliau?

"Wargh!"

[Pelakon aksi terpaksa dikejarkan ke hospital kerana putus tangannya.]

-----

Bruce Lee

Boleh menghantar 135 kilogram 'punch bag' terbang dan menghentam atap dengan tendangan sisi sederhana dari jarak 3 kaki yang berkelajuan 1/500 saat.
"Wa chaa..."

Beliau?

"Eh? Jap. Mana 'punch bag' tadi? Apsal dinding berlubang ni? Dah tendang ke? Sempat kira tak kelajuan tadi?"

-----

Bruce Lee
Pernah kalah sekali sahaja apabila bertarung dalam hidupnya. Ketika berusia 13 tahun.
"Haip!"

Beliau?

Perkataan kalah telah dihapuskan oleh Jabatan Bahasa negara beliau kerana beliau.

-----

Bruce Lee
Boleh melemparkan butiran beras ke udara dan menangkapnya di udara dengan menggunakan chopstick.
"Wuu..."

Beliau?

Boleh melemparkan seguni beras ke udara dan menangkapnya dengan mengunakan straw. Beliau dan beras, kedua-duanya di udara ketika ianya berlaku.

-----

Bruce Lee
Boleh mencucuk tembus tin Coca-Cola yang belum dibuka dengan jarinya. Ketika ini tin Coca-Cola lebih tebal daripada sekarang.
"Aww wuu....."

Beliau?

Pernah dipanggil oleh syarikat Coca-Cola untuk membuat acuan baru tin Coca-Cola dan beliau tidak menggunakan apa-apa alat selain jari kelingking kaki beliau.

*yang di quote itu fakta yang benar ya!

Thursday, June 02, 2011

Doppelganger

"Ok! Kita dah sampai ke puncak gunung. Di minta semua berkumpul. Saya nak buat 'head count'."

Ketua kumpulan mula mengira.

"1, 2, ... 9."

Tiba-tiba senyap.

"Ketua?"

"Kita gerak pergi spot lain dulu."

Semua orang dalam kumpulan yang mendaki gunung tersebut terpinga-pinga. Termasuk ketua, jumlah mereka sepatutnya sepuluh orang. Ketua kumpulan kelihatan terdiam apabila hendak mengira diri sendiri.

.....

Setelah sampai kembali di kaki gunung, salah seorang ahli kumpulan memberanikan diri untuk bertanya kepada ketua kumpulan.

"Bang. Tadi kenapa abang diam time buat 'head count' tadi?"

Dengan suara perlahan.

"Gila kau. Aku nampak diri aku sendiri dalam kumpulan kat atas gunung tadi. Tak cuak ke kalau kau kena macam tu?"

Wednesday, June 01, 2011

Makcik Scavenger

"Sayang! Yang ni letak mana?"

"Ni letak situ."

"Assalamualaikum."

"Waalaikumussalam."

"Makcik mana masuk tiba-tiba ni."

Sekadar aku sahaja yang dengar.

"Ni nak pindah rumah ya?"

"Eh! Takde la. Main-main bungkus-bungkus barang je. Lepas ni susun balik. Lori tu pun hantar barang tu semua ke sini balik nanti."

Kalau boleh, aku memang hendak berkata demikian.

"Ya."

Makcik tersebut selamba tawaf satu rumah. Lihat bilik ke bilik. Aku macam... "Apa hal?"

"Itu almari tu tinggal ya?"

"A'ah! Tuan rumah punya."

"Peti ais tu semua?"

"Tinggal. Kami tinggalkan apa yang tuan rumah punya."

"Takde la. Kalau ada barang yang tak nak. Awak bagitahu je la saya. Rumah hujung ni je."

Imaginasi liarku sedang melihat seekor burung hering tua berlegar menunggu sisa-sisa makanan.

"Takde almari lebih kewr? Wink2! Ahaks"